Μέλη

Εγγραφόμενοι σαν μέλη έχετε πρόσβαση στο αρχείο έκδοσης του περιοδικού μας. Ενσωματώνουμε σταδιακά κ άλλες υπηρεσίες προς τα μέλη μας. Μείνετε συντονισμένοι στον ιστοχώρο μας για νεώτερα!

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 240 επισκέπτες και κανένα μέλος

 

 

Του Ιωάννη Κόλλια,
M.Sc. Μηχανολόγου Μηχανικού ΕΜΠ και μέλους
του Τμήματος Ανάπτυξης Έργων της Kapelis Packaging.

 

Η δευτερογενής και τριτογενής συσκευασία (secondary and tertiary packaging) αποτελούν τις πιο σημαντικές μορφές συσκευασίας αμέσως μετά την πρωτογενή (primary packaging). Η σημασία τους έγκειται στο γεγονός ότι προστατεύουν την πρωτογενή συσκευασία από φθορές και μπορούν να ομαδοποιήσουν πολλά προϊόντα με σκοπό την ευκολία στο χειρισμό, τη συλλογή, τη μεταφορά και την εξοικονόμηση χώρου κατά την αποθήκευσή τους. Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με την πρωτογενή είναι ότι δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το εκάστοτε προϊόν. Παραδείγματα προϊόντων δευτερογενούς συσκευασίας (ΔΣ) είναι οι πολυσυσκευασίες φιαλών, σκευών και τα χαρτοκιβώτια ενώ παράδειγμα τριτογενούς συσκευασίας (ΤΣ) αποτελεί η παλετοποίηση.

 all pack 83 kapelis Σχ.1

Πρωτογενής συσκευασία – πολυσυσκευασία – κιβωτιοποίηση & παλετοποίηση

 

 

Βασικοί τύποι δευτερογενούς & τριτογενούς συσκευασίας

 

Διαμόρφωση πολυσυσκευασίας μέσω θερμοσυρρίκνωσης

Πρωτογενείς συσκευασίες όπως π.χ. φιάλες χυμού, αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών, χάρτινες συσκευασίες με ντοματοπολτό κ.α. εισέρχονται στην κατάλληλη μηχανή μέσω διαδρόμου μεταφοράς (conveyor) και στη συνέχεια ειδικά ωστήρια τις ομαδοποιούν ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή διάταξή τους. Έπειτα, μεταφέρονται στο σημείο όπου τυλίγονται με το κατάλληλο φιλμ (συνήθως LLDPE), ενώ μέσω γκιλοτίνας διαμορφώνεται η σακούλα που τις περικλείει. Η σακούλα αυτή είναι ανοιχτή στα δύο άκρα της πολυσυσκευασίας. Τέλος, γίνεται η εισαγωγή τους στο φούρνο θερμοσυρρίκνωσης όπου η σακούλα λόγω της επαφής της με τον θερμό αέρα συρρικνώνεται και τις “αγκαλιάζει”. Ο ραουλόδρομος εξόδου τοποθετημένος στην έξοδο του φούρνου “αναλαμβάνει” την έξοδο των πολυσυσκευασιών με σκοπό την ομαλή συλλογή τους. Η κίνηση του διαδρόμου μεταφοράς είναι ηλεκτροκίνητη και ελέγχεται μέσω inverter έτσι ώστε να ρυθμίζεται η επιθυμητή ταχύτητα με την αντίστοιχη απαιτούμενη ροπή, μεταβαλλόμενη αναλόγως του φορτίου (π.χ. βάρος φιαλών, κουτιών) και της οποίας η τιμή πρέπει να παραμένει σταθερή. Η κίνηση των ωστηρίων είναι πνευματική.

 all pack 83 kapelis Σχ.2

Μηχανή διαμόρφωσης πολυσυσκευασίας με θερμοσυρρίκνωση

 

Διαμόρφωση χαρτοκιβωτίου και κλείσιμο αυτού (κιβωτιοποίηση)

Για τη δημιουργία χαρτοκιβωτίων απαιτούνται προδιαμορφωμένα χαρτόνια, τα οποία κατά την εκκίνηση της μηχανής είναι τοποθετημένα κατά μήκος σε στοίβες. Ειδικές βεντούζες κινούμενες πνευματικά παίρνουν το προδιαμορφωμένο χαρτόνι και διαμορφώνουν αρχικά το χαρτοκιβώτιο περιμετρικά με ανοιχτές την πάνω και την κάτω πλευρά του. Στη συνέχεια, ειδικά έμβολα ωθούν τις πτέρυγες του κιβωτίου κατά μήκος και κατά πλάτος, ώστε να κλείσουν την κάτω πλευρά του. Έπειτα, γίνεται προώθησή του σε ραουλόδρομο. Εκεί, ρολό ταινίας κόλλησης έρχεται σε επαφή με την κάτω πλευρά και περιστρεφόμενο τη στεγανοποιεί. Στο επόμενο στάδιο γίνεται η τοποθέτηση των συσκευασιών μέσα στα κιβώτια με αυτόματο ή χειροκίνητο τρόπο, τα οποία προωθούνται μέσω διαδρόμου μεταφοράς σε δεύτερο ραουλόδρομο. Παρόμοια έμβολα με τα αρχικά, κινούμενα πνευματικά, κλείνουν τις πτέρυγες της πάνω πλευράς και στο τέλος γίνεται η στεγανοποίηση της μέσω δεύτερου ρολού ταινίας κόλλησης. Στο τέλος τα κλεισμένα χαρτοκιβώτια μεταφέρονται στην έξοδο για συλλογή και αποθήκευση.

 all pack 83 kapelis Σχ.3

Χαρτοκιβώτιο υπό διαμόρφωση

 

 

Διαμόρφωση χαρτοκιβωτίου με κατάλληλες υποδοχές για σκεύη

Μία άλλη μορφή δευτερογενούς συσκυασίας που συναντάται ευρύτερα στην αγορά είναι η δημιουργία χαρτοκιβωτίου με σκοπό την υποδοχή σκευών.

 all pack 83 kapelis Σχ.4

Χαρτοκιβώτιο με ειδικές υποδοχές για σκεύη

 

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, υπάρχουν σε στοίβες προδιαμορφωμένα χαρτόνια με οπές. Πνευματικά έμβολά “στακάρουν” το προδιαμορφωμένο χαρτόνι ένω στη συνέχεια άλλου τύπου διαμόρφωσης έμβολα διαμορφώνουν τον πάτο του κιβωτίου, τις πλευρικές επιφάνειές του μαζί με την πάνω πλευρά, που έχει τα ανοίγματα για να εισαχθούν τα σκεύη.

Εφόσον λοιπόν έχει διαμορφωθεί το χαρτοκιβώτιο, το επόμενο βήμα είναι να εισαχθούν σ’ αυτό τα σκεύη (trays). Αυτό επιτυγχάνεται με άλλη μηχανή που λειτουργεί παράλληλα με την προηγούμενη. Tα σκεύη εισάγονται στη μηχανή ένα – ένα μέσω διαδρόμου μεταφοράς. Στοιχίζονται με τη βοήθεια ράβδων, οι οποίοι τα διαχωρίζουν κατά μήκος. Έπειτα, ειδικά διαμορφωμένος μηχανισμός ανύψωσης με ειδικά μεταλλικά “πιαστράκια” παίρνει τα σκεύη και τα μεταφέρει στη διπλανή μηχανή όπου περιμένει το κιβώτιο να τα υποδεχθεί. Τέλος, τα χαρτοκιβώτια με τα σκεύη οδηγούνται στην έξοδο για παραλαβή και τοποθέτησή τους στους χώρους αποθήκευσης.

 all pack 83 kapelis Σχ.5

Στήσιμο χαρτοκιβωτίου με οπές και εισαγωγή σκευών

 

 

all pack 83 kapelis Σχ.6

Δέσιμο παλέτας 

 

 Δέσιμο παλέτας – παλετοδετικά μηχανήματα

 

Μία βασική μορφή ΤΣ είναι το περιμετρικό δέσιμο των παλετών με stretch φιλμ (συνήθως LLDPE) με στόχο την εξοικονόμηση χώρου κατά την αποθηκευσή τους και την αποφυγή ζημιών στα συσκευασμένα προϊόντα σε περίπτωση πτώσης. Τα παλετοδετικά μηχανήματα (pallet wrapping machines), που επιτελούν τη διεργασία αυτή, χωρίζονται σε διάφορα είδη όσον αφορά:

Αν είναι τροχήλατα ή μη φορητά.
Την εφαρμογή με brake tension stretch ή pre-stretch film.
Τις ελάχιστες και μέγιστες διαστάσεις των παλετών που διαχειρίζονται.
Την ύπαρξη φωτοκυττάρου για αυτόματη ανίχνευση ύψους παλέτας.

 

 

Η διαδικασία λειτουργίας ενός παλετοδετικού έχει ως εξής: Η παλέτα μεταφέρεται και εδράζεται στην περιστρεφόμενη τράπεζα της μηχανής, η οποία είναι κυκλικής διαμόρφωσης. Το πάνω μέρος της συγκρατείται από ειδική κυλινδρική πλάκα. Όταν το μηχάνημα εκκινεί , η τράπεζα περιστρέφεται μαζί με την παλέτα ενώ στο “μπράτσο” της διάταξης του παλετοδετικού γίνεται η αποτύλιξη του φιλμ, το οποίο τυλίγει (“δένει”) την παλέτα μετακινούμενο από κάτω προς τα πάνω και αντιστρόφως ώστε να καλύψει όλο το ύψος της παλέτας.

Κατά την εφαρμογή με pre – stretch, υπάρχουν στην είσοδο ειδικά διαμορφωμένα ράουλα απ’τα οποία διέρχεται το φιλμ πριν τυλίξει την παλέτα. Τα ράουλα αυτά, κινούμενα με διαφορετική ταχύτητα το καθένα, συντελούν στην αύξηση του μήκους του φιλμ (τέντωμα), πριν αυτό “αγκαλιάσει σφιχτά” το εμπόρευμα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της επιφάνειας του φιλμ ενώ η παλέτα δένεται πιο σωστά. Στην περίπτωση εφαρμογής με break tension stretch το φιλμ, καθώς τυλίγει την παλέτα, ‘’φρενάρει” με σκοπό την τάνυσή του οπότε και το πιο σωστό δέσιμο. Στην περίπτωση παλετοδετικού με φρένο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαρραγεί το φιλμ, τη στιγμή που επαφίεται με τις ακμές των κιβωτίων της παλέτας.

Για την ομαλή τοποθέτηση της παλέτας στην περιστρεφόμενη τράπεζα χρησιμοποιούνται ειδικές ράμπες. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σχετικό “άνοιγμα” στο δάπεδο, όπου εδράζεται το παλετοδετικό με αποτέλεσμα τη μη χρησιμοποίηση ράμπας.

 all pack 83 kapelis Σχ.7

Διάταξη παλετοδετικού μηχανήματος

 

Όπως είναι φανερό η ΔΣ και ΤΣ έχουν μεγάλη πληθώρα εφαρμογών και τεχνολογική ποικιλομορφία.

Η Kapelis Packaging διαθέτει μεγάλη γκάμα μηχανολογικού εξοπλισμού για πολυσυκευασία, κιβωτιοποίηση και παλετοδεσία, ενώ έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων συσκευασίας τόσο πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς - τριτογενούς.

 

logo kapelis