« Γιατί η ευφυής συσκευασία, είναι η συσκευασία που θα επιβιώσει; »

0
6823

Μουντζούρη Αθηνά MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ε ίναι ζήτημα υλικού – χρήσης ή ποιότητας η επιβίωση μιας συσκευασίας; Αν μεταβάλλουμε τα βασικά στοιχεία που αποτελούν μια συσκευασία ( γεωμετρία γραφικού μηνύματος, υλικό κ.α.) θα είναι ικανή να επιβιώσει και να προσαρμοστεί στην μεταβαλλόμενη καταναλωτική αγορά;. Τα παραπάνω ερωτήματα είναι ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της συσκευασίας για την βιωσιμότητα και την ανάδειξή της. Τα νέα συστήματα που μπορούν να αναδείξουν τα προϊόντα μέσα από τις συσκευασίες, έρχονται να εστιάσουν και να αναδείξουν την συσκευασία με ποικίλα συστήματα ηλεκτρονικής τεχνολογίας (IoT, 5G, ΝFC), που είναι ικανά να δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών συσκευασιών, οι οποίες στοχεύουν στην λειτουργικότητα και την ευχρηστία για τους καταναλωτές στην επικοινωνία.

Τομείς Διαμόρφωσης

Οι τομείς όπου διαμορφώνουν και αιτιολογούν το ερώτημα «Γιατί η ευφυής συσκευασία είναι η συσκευασία που θα επιβιώσει;», είναι ο τομέας της Έρευνας και Ανάπτυξης και των τεχνολογικών εφαρμογών. Βασικός, όμως, λόγος είναι η ανάγκη του καταναλωτή για προστασία, επικοινωνία, συμβατότητα προϊόντος και η λειτουργικότητα. Μέσα από αυτή την ανάγκη ο καταναλωτής επιδιώκει να έχει άμεση πρόσβαση στην χρήση, την ασφάλεια, την λειτουργικότητα και σε πληροφορίες για το καταναλωτικό προϊόν όπου διασφαλίζουν την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος.

 

Έρευνα – Ανάπτυξη – Εφαρμογές

Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι εκείνες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των νέων συστημάτων που θα εξελίξουν την συμβατική συσκευασία σε ευφυή. Για να υπάρχει όμως έρευνα και ανάπτυξη σε εφαρμογές, θα πρέπει να δαπανηθούν οικονομικά ποσά ικανά να υποστηρίξουν τις σχετικές έρευνες και εφαρμογές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 ανακοίνωσε τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη για τα έτη 2014- 2020. Στις κατηγορίες που παρατηρούμε, θα δαπανηθούν ποσά με στόχο την ανάπτυξη των τομέων και την έρευνα σε νέες εφαρμογές.

 

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται οι δαπάνες των χωρών στην έρευνα και ανάπτυξη για το έτος 2019.

 

Επικοινωνιακά Συστήματα

Η ευφυής συσκευασία επικοινωνεί με τον καταναλωτή – χρήστη μέσω της κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται το νέο 5G σύστημα και το ΙoT. Τα συστήματα ηλεκτρονικής και ασύρματης επικοινωνίας (κινητή τηλεφωνία) έρχονται να εστιάσουν και να αναδείξουν την συσκευασία ως ένα ακόμα μέσον μεταφοράς δεδομένων (IoT, 5G, ΝFC ), ικανό να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της συμβατικής συσκευασίας.

Στις εικόνες βλέπουμε έρευνες που έχουν αποτυπώσει την δυνητική ανάπτυξη των συστημάτων επικοινωνίας, 5G και ΙοΤ. Τα σχήματα παρουσιάζουν στοιχεία που προβλέπουν ότι έως το 2023 η αγορά του ΙοΤ θα δαπανηθούν 22 δισεκατομμύρια, ενώ παράλληλα η παγκόσμια αγορά ασύρματης πρόσβασης 5G προβλέπεται να αυξήσει τις σχετικές δαπάνες έως και το 2026.

Ήδη στην Ελλάδα το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G υλοποιήθηκε από γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, σε συνεργασία με τον δήμο Ζωγράφου. Η Καλαμάτα και τα Τρίκαλα αναδείχθηκαν σε «ψηφιακό υπόδειγμα» πόλεων, καθώς έγιναν οι πρώτες 5G πόλεις στην Ελλάδα στις οποίες λειτούργησαν δίκτυα 5G.

 

 

Συμπεράσματα

Η εξέλιξη της συσκευασίας από συμβατική σε ευφυή είναι ζήτημα χρόνου. Τα οικονομικά ποσά έχουν δοθεί, στα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης ανα τον κόσμο που έχουν ήδη αρχικά εφαρμόσιμα αποτελέσματα μέσα από εμπορικές εφαρμογές που αντιλαμβανόμαστε.
Άρα μιλάμε για νέα καινοτόμα συστήματα που θα υιοθετηθούν και από τον κλάδο της συσκευασίας καλύπτοντας τις καταναλωτικές ανάγκες. Η συμβατική συσκευασία είναι η συσκευασία που θα προφυλάξει, θα μεταφέρει, θα επικοινωνήσει και θα είναι εύχρηστη ως προς το προϊόν. Είναι η συσκευασία που ικανοποιεί τις συμβατικές καταναλωτικές ανάγκες. Η ευφυής συσκευασία είναι η συσκευασία όπου μέσα από τα συστήματα επικοινωνίας θα επικοινωνεί με τον καταναλωτή για να τον προφυλάξει, να τον οργανώσει, να διασφαλήσει την ποιότητα και να του δώσει μεγάλο όγκο πληροφορίας. Συμπερασματικά αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη της ευφυούς συσκευασίας, θα ενταχθεί σε όλους τους τομείς (τρόφιμα, φάρμακα, ποτά, κ.α.). Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει τις εφαρμογές της ευφυούς συσκευασίας όπως επίσης και οι δυνητικές δαπάνες.

Βιβλιογραφία
[1] https://www.futuremarketinsights.com/infographics/active-smart-and-intelligent-packaging-market-infographic
[2] https://www.cnn.gr/tech/story/184494/stin-kalamata-wind-kai-huawei-dokimazoyn-5g
[3] https://iot-analytics.com/product/iot-platforms-market-report-2018-23/
[4] https://www.researchandmarkets.com/reports/4755694/5g-fixed-wireless-access-fwa-market-by-offering
[5] https://www.zabala.eu/en/news/global-investment-rd-grows-36-2018