Μέλη

Εγγραφόμενοι σαν μέλη έχετε πρόσβαση στο αρχείο έκδοσης του περιοδικού μας. Ενσωματώνουμε σταδιακά κ άλλες υπηρεσίες προς τα μέλη μας. Μείνετε συντονισμένοι στον ιστοχώρο μας για νεώτερα!

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 293 επισκέπτες και κανένα μέλος

 

 

Του Filip Weymans, Xeikon VP Global Marketing

 

Δεν είναι όλες οι ετικέτες ίδιες – διαφορετικές ετικέτες απαιτούν διαφορετικές ψηφιακές τεχνολογίες και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκτυπώσεις είναι ένας τόσο συναρπαστικός κλάδος.

Ανεξάρτητα της εφαρμογής για την οποία προορίζεται –φαρμακευτικά προϊόντα, οίνοι και οινοπνευματώδη, μπίρες, διαρκή καταναλωτικά αγαθά, βιομηχανικά χημικά ή ροφήματα– κάθε ετικέτα έχει τις δικές της αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις.

Γι’αυτό λοιπόν το λόγο, εξετάζουμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές και σας συμβουλεύουμε για το ποια τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης είναι η πιο κατάλληλη για την παραγωγή ετικετών υψηλής ποιότητας που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της αγοράς.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο τομέας της εκτύπωσης ετικετών για τρόφιμα έχει ειδικές απαιτήσεις, λόγω των αυστηρών κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων και την επιθυμία των πελατών για υψηλή ποιότητα με λογικό κόστος.

 

Ψηφιακή εκτύπωση ετικετών ασφαλών για τρόφιμα: το θέμα της μετανάστευσης

XEIKON 82 1

Όταν μιλάμε για ασφάλεια τροφίμων, ένα κρίσιμο θέμα είναι η «μετανάστευση» – η μεταφορά ουσιών από τη συσκευασία στα συσκευασμένα τρόφιμα. Για την εκτίμηση της πιθανότητας μετανάστευσης ουσιών διαμέσου της συσκευασίας και επιμόλυνσης των τροφίμων, έχουν καθοριστεί οριακές τιμές. Η τιμή SML (Specific Migration Limit, Όριο ειδικής μετανάστευσης) εκφράζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα μια συγκεκριμένης ουσίας που μπορεί να διαχυθεί από ένα υλικό συσκευασίας ή από ένα εκτυπωμένο στρώμα μέσα στο τρόφιμο.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη μετανάστευση:

μέγεθος μορίων μελανιού/γραφίτη: όσο μεγαλύτερα είναι τα μόρια τόσο μικρότερη είναι η τάση μετανάστευσης
θερμοκρασία: η μετανάστευση είναι ταχύτερη σε υψηλότερες θερμοκρασίες
φύση του τρόφιμου: τα λιπαρά τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή στη μετανάστευση από τα ξηρά τρόφιμα
φύση των υλικών συσκευασίας
τύπος επιχρίσματος

 

Ασφάλεια τροφίμων και ξηρός γραφίτης

Όταν το θέμα έρχεται στην ασφάλεια των τροφίμων, ο ξηρός γραφίτης έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι άλλων τεχνολογιών, όπως ο υγρός γραφίτης και η εκτύπωση inkjet, τόσο όσον αφορά στη μετανάστευση όσο και στη χημική σύσταση. Για παράδειγμα, η χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ξηρού γραφίτη είναι ένα υλικό τύπου pigment, που δεν θεωρείται μεταναστευτικό. Δεν εμπλέκεται κάποια υγρή ουσία, ενώ τα σωματίδια της χρωστικής περιβάλλονται από μια πολυεστερική ρητίνη η οποία είναι ένα πολυμερές με μεγάλη μοριακή μάζα – επίσης ιδιαίτερα απίθανο να μεταναστεύσει.

Ο υγρός γραφίτης είναι λιγότερο κατάλληλος για την εκτύπωση ετικετών για τρόφιμα, καθώς απαιτεί έναν υγρό φορέα. Συνήθως χρησιμοποιείται ένα ορυκτέλαιο, το οποίο εξατμίζεται κατά τη διάρκεια της ηλεκτροφωτογραφικής διαδικασίας και μετά το πέρας της. Ωστόσο, εάν δεν περάσει επαρκής χρόνος από την παραγωγή, ενδέχεται να παραμείνουν κάποια σωματίδια από τα υπολείμματα του υγρού φορέα. 

XEIKON 82 6

Τεχνολογία inkjet για την εκτύπωση ετικετών για τρόφιμα και κόστος

Τα υδατοδιαλυτά μελάνια inkjet αποτελούνται κυρίως από χρωστικές τύπου pigment, οι οποίες δεν παρουσιάζουν τάση μετανάστευσης, ούτε περιέχουν παράγοντες διασποράς – είναι μίγματα πολύ υψηλού μοριακού βάρους. Τα μόνα δυνητικά μεταναστευτικά στοιχεία που υπάρχουν στις εκτυπώσεις inkjet με υδατοδιαλυτά μελάνια είναι κάποιες υγραντικές ουσίες, οι οποίες παραμένουν στο υπόστρωμα μέχρι την πλήρη εξάτμισή τους. Ωστόσο, σπάνια χρησιμοποιούνται εκτυπώσεις inkjet με υδατοδιαλυτά μελάνια, επειδή η πρόσφυσή τους σε υποστρώματα πολυμερών είναι προβληματική. 

Τα μελάνια για εκτυπώσεις inkjet που στερεοποιούνται μέσω έκθεσης σε ακτινοβολία UV έχουν την τάση να διαποτίζουν τα υποστρώματα χαρτιού λόγω του χαμηλού ιξώδους τους (6 φορές μικρότερο από τα μελάνια UV φλεξογραφίας). Το χαμηλό ιξώδες είναι απαραίτητο ώστε να διασφαλιστεί ότι το μελάνι μπορεί να εκτοξευτεί διαμέσου των μικρών ακροφυσίων της κεφαλής inkjet· συνεπώς, αυτό είναι ένα εγγενές ζήτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όταν το μελάνι διεισδύει στο υπόστρωμα, δεν μπορεί γίνει σωστή σταθεροποίησή του, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένες επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν – αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η χρήση προκαταρκτικής επίστρωσης μπορεί να μειώσει το πρόβλημα της διείσδυσης, αλλά όχι να το εξαλείψει. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προκαταρκτική επίστρωση κατά την εκτύπωση σε υλικά με βάση το χαρτί ώστε να επιτευχθούν ικανοποιητικά γεμίσματα και σωστή γκάμα χρωμάτων. Ωστόσο, αυτό αυξάνει το κόστος. Από την άλλη, ο ξηρός γραφίτης επιτρέπει εκτύπωση σε τυπικά υλικά για ετικέτες με βάση το χαρτί χωρίς προκαταρκτική επίστρωση, γεγονός το οποίο τον καθιστά με μεγάλη διαφορά την καλύτερη επιλογή για την εκτύπωση ετικετών για τρόφιμα.

 

Ετικέτες για τρόφιμα και ποιότητα εκτύπωσης

Τα τρόφιμα πωλούνται όταν η συσκευασία τους ανοίγει την όρεξη των καταναλωτών. Με άλλα λόγια, η συσκευασία και οι ετικέτες πρέπει να δείχνουν τέλειες στο ράφι. Συνεπώς, η ποιότητα της εικόνας είναι σημαντικός παράγοντας.
Η διαδικασία εκτύπωσης με ξηρό γραφίτη είναι κατάλληλη για ετικέτες τροφίμων, τόσο όσον αφορά στην ανάλυση της εκτύπωσης όσο και στη συνεπή τοποθέτηση των κουκκίδων. Παρέχει πολύ αξιόπιστη και συνεπή εκτύπωση. Η τεχνολογία inkjet χρησιμοποιείται λιγότερο επειδή είναι επιρρεπής σε σφάλματα τοποθέτησης των κουκκίδων και, συνεπώς, εγγενώς ευάλωτη σε διακυμάνσεις μεταξύ της υπολογισμένης θέσης των σταγονιδίων και της πραγματικής θέσης στην οποία εναποτίθενται. Και πάλι, η χρήση προκαταρκτικής επίστρωσης μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΕΥΜΑΤΩΔΩΝ

Τα προϊόντα οίνου και οινοπνευματωδών, συχνά εκτυπώνονται σε «δύσκολα» υλικά (φυσικά χαρτιά) και περιλαμβάνουν πολύπλοκα διακοσμητικά στοιχεία και κατεργασίες. Τεχνικά, αυτές οι ετικέτες θέτουν ορισμένες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στις επιχειρήσεις παραγωγής ετικετών.

XEIKON 82 3

 

Στη Xeikon, πραγματοποιήσαμε μια σε βάθος ανάλυση των διαφορετικών τεχνολογιών ψηφιακής εκτύπωσης ετικετών (ηλεκτροφωτογραφία ξηρού και υγρού γραφίτη, inkjet με μελάνια που στερεοποιούνται μέσω έκθεσης σε ακτινοβολία UV και inkjet με υδατοδιαλυτά μελάνια), λαμβάνοντας υπόψη βασικά ποιοτικά στοιχεία (τοποθέτηση και μεγέθη κουκκίδων), τη συμβατότητα με υποστρώματα και την αξιοπιστία της διαδικασίας, καθώς και χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση και αίσθηση, η ανθεκτικότητα και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε μια λευκή βίβλο, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν από την τοποθεσία Web της Xeikon.

Ειδικά όσον αφορά στις ετικέτες για προϊόντα οίνου και οινοπνευματωδών, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι απαιτούν μια τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης ικανή να παράγει ετικέτες υψηλής ποιότητας σε ευρεία γκάμα «δύσκολων» υποστρωμάτων που απορροφούν τα υγρά μελάνια. Γι' αυτό τον λόγο, η Xeikon συνιστά τις διαδικασίες εκτύπωσης με ξηρό γραφίτη έναντι των διαδικασιών inkjet με υδατοδιαλυτά ή UV μελάνια, ή ακόμη και υγρού γραφίτη. Γιατί; Επειδή ο ξηρός γραφίτης αριστεύει σε τρεις βασικούς τομείς, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις επιχειρήσεις παραγωγής ετικετών για προϊόντα οίνου και οινοπνευματωδών.

 

Πρώτον: Yποστρώματα για προϊόντα οίνου και οινοπνευματωδών

Στον κλάδο οίνων και οινοπνευματωδών χρησιμοποιείται ευρεία γκάμα υποστρωμάτων, από συνθετικό χαρτί με επίχρισμα έως τα πιο δύσκολα φυσικά, ανάγλυφα χαρτιά. Το τελευταίο, ένα πολύ πορώδες υλικό, μπορεί να εκτυπωθεί σωστά μόνο με χρήση ξηρού γραφίτη, καθώς δεν απαιτείται προεργασία ή προκαταρκτική επίστρωση πριν από την εκτύπωση. Οποιοδήποτε υγρό μελάνι θα απορροφηθεί από το υλικό και, συνεπώς, θα μειωθεί η ένταση των χρωμάτων. Παρεμπιπτόντως, η εφαρμογή προκαταρκτικής επίστρωσης είναι πάντα δύσκολη, καθώς ένα μέρος της απορροφάται από το χαρτί. Ο ξηρός γραφίτης, από την άλλη, επικάθεται στο χαρτί, δεν απορροφάται και διατηρεί την ένταση των χρωμάτων.

 

Δεύτερον: Mονάδες εφαρμογής διακοσμητικής κατεργασίας

Η τοπική εφαρμογή βερνικιού και μεταλλικού φύλλου αποτελεί συνήθη κατεργασία κατά την παραγωγή ετικετών για προϊόντα οίνου και οινοπνευματωδών, καθώς προσδίδει ξεχωριστή εμφάνιση. Λόγω της απουσίας διαλυτών, ελαίων τήξης ή άλλων υγρών, ο ξηρός γραφίτης είναι συμβατός με κάθε κατεργασία (τοπική εφαρμογή βερνικιού, ψυχρή ή θερμή εφαρμογή μεταλλικού φύλλου). Επιπρόσθετα, ο χειρισμός των διακοσμητικών κατεργασιών μπορεί να γίνει και ψηφιακά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Fusion της Xeikon – μια μοναδική λύση ψηφιακής συνδυαστικής εκτύπωσης. Συνδυάζει πλήρως έγχρωμη ψηφιακή παραγωγή εκτυπώσεων με ψηφιακή διακοσμητική κατεργασία ετικετών και υλικών συσκευασίας σε μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία παραγωγής, με ένα πέρασμα.

Μια εργασία εκτύπωσης αποστέλλεται σε έναν φάκελο με ρυθμίσεις (hot folder), μετατρέπεται σε ράστερ από τη μονάδα RIP και κατόπιν τα διαφορετικά κανάλια αποστέλλονται στις σχετικές μονάδες Fusion, συμπεριλαμβανομένου του πιεστηρίου, χωρίς περαιτέρω παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Επειδή κάθε μονάδα διακοσμητικής κατεργασίας είναι ψηφιακή, κάθε ένα από τα σχεδιαστικά στοιχεία μπορεί να είναι μεταβλητό ή εξατομικευμένο, γεγονός το οποίο προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για νέες εφαρμογές.

 

Τρίτον: Yψηλή ποιότητα εικόνας

Οι ετικέτες για προϊόντα οίνου και οινοπνευματωδών συχνά έχουν περίτεχνες λεπτομέρειες, γεγονός το οποίο καθιστά την ποιότητα της εικόνας κρίσιμο παράγοντα. Η εκτύπωση με ξηρό γραφίτη προσφέρει ανάλυση 1.200 dpi, με μια διαδικασία όπου πολλά σωματίδια σχηματίζουν μία κουκκίδα της εικόνας και ο γραφίτης μεταφέρεται στην καθορισμένη θέση με ακρίβεια ξανά και ξανά, με μεγάλη επαναληψιμότητα. Το αποτέλεσμα είναι άψογο. Στην εκτύπωση inkjet με υδατοδιαλυτά ή UV μελάνια, ένα σταγονίδιο δημιουργεί την πραγματική εικόνα – οποιαδήποτε διακύμανση της θέσης και του μεγέθους του έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα. Συνεπώς, όταν απαιτούνται ετικέτες υψηλής ποιότητας, η τεχνολογία inkjet UV είναι λιγότερο κατάλληλη.

 

XEIKON 82 5

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΜΠΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑ

Τέλος, εστιάζουμε στην εκτύπωση ετικετών για μπύρες και ποτά, έναν τομέα της αγοράς εκτύπωσης ετικετών που απαιτεί συγκεκριμένη προσέγγιση για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο αδιαφάνειας λευκού και η προτιμώμενη εμφάνιση και αίσθηση του τελικού προϊόντος.

 

XEIKON 82 4

 

Το στιλ «χωρίς ετικέτα», μια δυνατότητα που παρέχουν τα υλικά ετικετών τύπου «διαφανές-επάνω-σε-διαφανές», έχουν μεταμορφώσει τις ετικέτες για μπύρες σε μια ισχυρά αναπτυσσόμενη αγορά για τον κλάδο των αυτοκόλλητων ετικετών, εις βάρος των ετικετών υγρής κόλλας. Η ανάπτυξη των αυτοκόλλητων ετικετών τύπου «διαφανές-επάνω-σε-διαφανές» οφείλεται στο ότι προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά στην αισθητική, στις παραλλαγές εμφάνισης και αίσθησης κ.λπ. Στις ακόλουθες παραγράφους θα σάς αποκαλύψουμε ποια ακριβώς ψηφιακή τεχνολογία είναι η καλύτερη για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων με αυτές τις ετικέτες.

 

Τι είδους ετικέτες για ποτά παράγετε;

Οι ετικέτες για ποτά μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους. Υπάρχουν οι ετικέτες για προϊόντα μπύρας από μικροζυθοποιίες, οι οποίες είναι χάρτινες ετικέτες, από φυσικά ή επιχρισμένα υλικά μίας όψης, που συνήθως εκτυπώνονται 4χρωμες. Ο άλλος τύπος είναι οι ετικέτες προϊόντων υψηλής αξίας, στις οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως υλικά τύπου «διαφανές-επάνω-σε-διαφανές» και φιλμ πολυπροπυλενίου (ΒΟΡΡ), όπου η υψηλή αδιαφάνεια λευκού είναι απαραίτητη ώστε να τονίζονται τα χρώματα.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, η Xeikon προτείνει τόσο την τεχνολογία εκτύπωσης ξηρού γραφίτη όσο και την τεχνολογία inkjet UV. Οπότε, πώς θα αποφασίσετε ποια τεχνολογία είναι η καταλληλότερη για ένα συγκεκριμένο έργο παραγωγής ετικετών για ποτά; Αυτή η επιλογή εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, τους οποίους θα εξηγήσω.

 

Πρώτον: Υποστρώματα

Δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν εάν μια τεχνολογία εκτύπωσης είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο υπόστρωμα: πρόσφυση (εάν και πόσο καλά η εκτυπωμένη εικόνα παραμένει σταθερή επάνω στο υπόστρωμα) και διείσδυση χρωστικών (εάν και πόσο καλά το μελάνι ή ο γραφίτης διεισδύουν στο υπόστρωμα). Στις ετικέτες για ποτά, η πρόσφυση πρέπει να είναι υψηλή υπό πολλές διαφορετικές συνθήκες (σε ψυγείο, σε εξωτερικούς χώρους, μέσα σε έναν κουβά με πάγο…), ενώ η διείσδυση των χρωστικών πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος, καθώς αυτό μειώνει τη δύναμη των χρωμάτων και συρρικνώνει έντονα τη γκάμα τους.

Τα δύο συνήθη υποστρώματα είναι το χαρτί και το φιλμ πολυπροπυλενίου (BoPP) μίας όψης. Λόγω της χημικής του συγγένειας, ο ξηρός γραφίτης είναι εξαιρετική επιλογή τόσο για το χαρτί όσο και για το φιλμ πολυπροπυλενίου (BoPP) μίας όψης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς επίχρισμα ή προκαταρκτική επίστρωση, επιτυγχάνοντας καλή πρόσφυση και μηδενική διείσδυση χρωστικών. Τα μελάνια για εκτυπώσεις inkjet που στερεοποιούνται μέσω έκθεσης σε ακτινοβολία UV, λόγω του χαμηλού ιξώδους τους (6 φορές μικρότερο από τα μελάνια UV φλεξογραφίας), ενδέχεται να διαποτίσουν το χαρτί· γι' αυτό, συνιστάται η χρήση προκαταρκτικής επίστρωσης. Αυτή θα βελτιώσει τη διαδικασία στερεοποίησης μέσω έκθεσης σε ακτινοβολία UV και θα διασφαλίσει τη σωστή ποιότητα εικόνας. Για φιλμ πολυπροπυλενίου μίας όψης, πρέπει να διασφαλίσετε επαρκώς υψηλή τάση επιφανείας ώστε να εξασφαλίσετε σωστή εξάπλωση του μελανιού inkjet UV.

 

Δεύτερον: Aδιαφάνεια λευκού

Στις ετικέτες για ποτά υψηλής αξίας (ετικέτες τύπου «διαφανές-επάνω-σε-διαφανές»), απαιτείται επαρκές επίπεδο αδιαφάνειας λευκού. Η αδιαφάνεια του λευκού καθορίζεται από τη συγκέντρωση των χρωστικών, το μέγεθος των σωματιδίων των χρωστικών και το πάχος του στρώματος που μπορεί να επιτευχθεί. Ο ξηρός γραφίτης επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα και στους δύο τομείς, καθώς η τεχνολογία επιτρέπει τη δημιουργία στρωμάτων γραφίτη μεγάλου πάχους. Ο ξηρός γραφίτης λευκού χρώματος συνδυάζει ύψιστο φορτίο χρωστικών με μέγιστο μέγεθος σωματιδίων, προσφέροντας λευκά στρώματα με αδιαφάνεια μεγαλύτερη από αυτήν του υγρού γραφίτη, σε ένα πέρασμα.

Όσον αφορά στα μελάνια που χρησιμοποιούνται σε συστήματα inkjet μονού περάσματος και στερεοποιούνται με έκθεση σε ακτινοβολία UV, το μέγεθος των σωματιδίων των χρωστικών θα πρέπει να είναι επαρκώς μικρό ώστε να αποφευχθεί η απόφραξη των ακροφυσίων. Επίσης, το απαιτούμενο ιξώδες των μελανιών περιορίζει το μέγιστο εφικτό φορτίο χρωστικών. Ωστόσο, τα μελάνια inkjet είναι ικανά να επιτύχουν αδιαφάνεια συγκρίσιμη με αυτήν της μεταξοτυπίας, εφόσον η κεφαλή εκτύπωσης έχει χαμηλή εγγενή ανάλυση και παράγει σταγονίδια μεγάλου μεγέθους, τα οποία επιτρέπουν εναπόθεση μεγάλης ποσότητας μελανιού.

 

Τρίτον: Eμφάνιση και αίσθηση

Ο ξηρός γραφίτης χαρίζει ματ όψη, η οποία, με εφαρμογή βερνικιού, μπορεί να δώσει στιλπνή αίσθηση. Όταν απαιτείται ποιότητα όφσετ, αυτή η τεχνολογία είναι η προτιμώμενη. Η τεχνολογία inkjet UV προσφέρει πολύ υψηλή στιλπνότητα και ανάγλυφη αίσθηση, γεγονός το οποίο αρέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Οι λεπτομέρειες της εικόνας δεν είναι τόσο ευκρινείς όσο με τον ξηρό γραφίτη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ζητούμενο (ως γνωστόν, η ομορφιά είναι υποκειμενική). Η εμφάνιση των ετικετών που παράγονται και με τις δύο τεχνολογίες δεν επηρεάζεται όταν οι ετικέτες έρχονται σε επαφή με το νερό (τη συμπύκνωση υγρασίας) στην εξωτερική επιφάνεια της φιάλης.

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εκτύπωση ετικετών και για τις διάφορες τεχνολογίες που κυκλοφορούν στην αγορά, δείτε τη Λευκή βίβλο: ‘Digital Label Printing Technologies. No one size fits all’ (Τεχνολογίες ψηφιακής εκτύπωσης ετικετών. Δεν υπάρχει μία λύση κατάλληλη για κάθε απαίτηση).

XEIKON 82 7

Εναλλακτικά, ελάτε να μιλήσουμε στην Labelexpo Europe 2017, Αίθουσα 5, όπου θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας την τεχνογνωσία μας στον τομέα της εκτύπωσης ετικετών για προϊόντα οίνου και οινοπνευματωδών, καθώς και πολλά άλλα. Στο περίπτερό μας θα παρουσιάσουμε όλες τις λύσεις ψηφιακής εκτύπωσης ετικετών του χαρτοφυλακίου μας, ξηρού γραφίτη και inkjet UV, ενώ θα κυκλοφορούν ελεύθερα δύο ταχύτατα αιλουροειδή – Panther και Cheetah.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.Flintgrp.com/Labelexpo.

 

XEIKON 82 2