Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης, κάνει τα πρώτα σταθερά βήματα προς την αλλαγή της «πλαστικής-μιας -χρήσης» κουλτούρας. Το 2021 αποτελεί σημαντική χρονιά εξελίξεων. Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτή τη συγκυρία για να μεταφέρουμε στα ελληνικά μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς εκδόσεις του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, τον Άτλαντα του Πλαστικού.
Ο Άτλας φιλοδοξεί να ενημερώσει σωστά όποιον/α ενδιαφέρεται να αποτελέσει μέρος στην λύση του πλαστικού προβλήματος, παρέχοντας με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας και σε όλα τα στάδια της ύπαρξής του από τη δημιουργία, την επεξεργασία και τη χρήση του μέχρι το τέλος χρησιμότητας και την απόρριψή του. Μέσα από τις σελίδες αυτού του εντύπου ο/η αναγνώστης/τρια βαθμιαία θα αντιληφθεί τα προβλήματα που συνδέονται με το πλαστικό όπου έχουν μια κοινή πηγή, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτού του υλικού: την ανθεκτικότητά του.
Για μία πραγματικά προσαρμοσμένη έκδοση για το ελληνόφωνο κοινό και όχι μία απλή μετάφραση του Άτλαντα στην ελληνική γλώσσα, είχαμε το προνόμιο να συνεργαστούμε με τη WWF Ελλάς, τη Greenpeace Ελλάς και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Χάρη στη γνώση και την αφοσίωση των οργανώσεων αυτών, το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας εμπλουτίζει τη διεθνή έκδοση του Άτλαντα με στοχευμένες πληροφορίες για την ελληνική εμπειρία ανά κεφάλαιο, καθώς και με μία παρουσίαση του πλαισίου (νομοθετικού και όχι μόνο), εντός του οποίου θα χρειαστεί να γίνει η προσπάθεια για την απαλλαγή από τα πλαστικά μιας χρήσης.
Καλή ανάγνωση!
Μιχάλης Γουδής, Διευθυντής Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Αγάπη-Ευαγγελία Τσαμπάζη, Υπέυθυνη προγραμμάτων Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
H έντυπη μορφή της έκδοσης διατίθεται δωρεάν πλην ταχυδρομικών εξόδων, κατόπιν παραγγελίας στο info[@]gr.boell.org
Διατίθεται ηλεκτρονικά στο https://gr.boell.org/