Πολλά και σημαντικά ήταν τα «δώρα» που… ανοίχτηκαν στα «γενέθλια» του ΕΛΣΕΤ.
Την Παρασκευή 29/09/2023, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης ετικετοποιοί, προμηθευτές, συνεργάτες και φίλοι του Συνδέσμου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την επέτειο των δέκα ετών από τη δημιουργία του, το 2013.
Το πιο σημαντικό «δώρο» ήταν ότι η εκδήλωση άρχισε με αναφορά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αυγ. Χατζηχρυσός ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι ο ΕΛΣΕΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συγκεντρώσει χρήματα για τους πληγέντες και ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος έχει ήδη έρθει σε επαφή με την ανθρωπιστική οργάνωση Humanity, η οποία θα αγοράσει τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι και θα τους τα διαθέσει. Επειδή ο χρόνος πιέζει, τα χρήματα θα συγκεντρώνονται μέχρι την Πέμπτη 5-10 και την Παρασκευή 6-10 θα μεταφερθούν στην Humanity. Για τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, τα είδη που θα αγοραστούν και οτιδήποτε σχετικό θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις.
Άλλο «δώρο» είναι το θέμα με το σιλικονόχαρτο. Όπως είναι γνωστό, το θέμα είχε «παγώσει» το καλοκαίρι μετά το κλείσιμο του εργοστασίου στη Γερμανία που έκανε την ανακύκλωση. Τώρα όμως βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας εργοστάσιο με έδρα στην Ελλάδα, κάτι που απλοποιεί πολύ το πρόβλημα της μεταφοράς. Επειδή το υπό ίδρυση εργοστάσιο βρίσκεται στη Θεσσαλία, παρουσιάστηκαν προβλήματα από τις πλημμύρες. Αυτό καθυστερεί την έναρξη της λειτουργίας του, αλλά δεν τη ματαιώνει.
Ακολούθησαν οι χορηγοί που παρουσίασαν τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά.
Πολύ μεγάλα «δώρα» για όλους ήταν οι ομιλίες των δύο προσκεκλημένων καθηγητών.
Ο Δρ. Γιάννης Τζαβλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων UPGRADE, μίλησε για τη σημασία των αξιών, της κουλτούρας και της ηγεσίας για τις επιχειρήσεις του σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, ανέπτυξε τη μεθοδολογία που ακολουθούν ως εταιρία συμβούλων, για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των στελεχών αλλά και των επιχειρηματιών.
Επίσης, υπογράμμισε την σημασία της παρακίνησης μέσω της οποίας ένας ηγέτης βελτιώνει συνεχώς την «ωριμότητα» των συνεργατών του και εφαρμόζει κατά συνέπεια όλο και πιο συμμετοχικό στυλ διοίκησης.
Σε αυτή την περίπτωση επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή απόδοση και ταυτόχρονα την ικανοποίηση και δέσμευση των συνεργατών του.
Παραλλήλισε την κουλτούρα των επιχειρήσεων με ένα δέντρο όπου στις ρίζες του βρίσκονται οι βασικές Αξίες και η Αποστολή της εταιρίας. Στον κορμό του, οι Αρχές Λειτουργίας, ενώ στα κλαδιά η Κουλτούρα και στους καρπούς το Αποτέλεσμα.
Τέλος, ο Δρ. Ιωάννης Τζαβλόπουλος τόνισε τη βαρύτητα που έχει η εκπαίδευση στην 4η βιομηχανική επανάσταση λέγοντας ότι δεν είναι πλέον πολυτέλεια, δεν είναι ούτε καν επιλογή. Είναι επιτακτική ανάγκη επιβίωσης στην αγορά. Όπως επίσης έκανε την αυτοκριτική του ως καθηγητής σχετικά με το τρόπο και το περιεχόμενο της διδασκαλίας λέγοντας πως δεν μπορούν καθηγητές του 20ου αιώνα, να διδάσκουν σε μαθητές του 21ου αιώνα, εκπαιδευτική Ύλη του 19ου αιώνα.
Ο Δρ. Χρ. Γεωργίου μίλησε για τη διαδοχή των οικογενειακών επιχειρήσεων.
«Μόνον αν μετρήσει κανείς το πρόβλημα της διαδοχής, δηλαδή της μεταβίβασης της ηγεσίας μιας οικογενειακής επιχείρησης στην επόμενη γενιά, τότε μόνον έχει τη δυνατότητα να το επιλύσει.» Αυτό τόνισε ως βασικό σημείο της ομιλίας του ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής του «ΙΝΣΒΕ» και συγγραφέας του πρακτικού οδηγού με τίτλο: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή» (Β’ έκδοση, Εκδόσεις «4Δ»)
Για την υλοποίηση μιας σωστής διαδικασίας διαδοχής, ο Δρ. Γεωργίου μαζί με τον μέντορά του, αείμνηστο Ελληνοαμερικανό καθηγητή management Αστέριο Γ. Κεφαλά, έχουν αναπτύξει σχετική επιστημονική μεθοδολογία, η οποία έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία σε περισσότερες από 30 οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Μάλιστα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μελών των οικογενειών που είναι ιδιοκτήτριες οικογενειακών επιχειρήσεων, ο Δρ. Γεωργίου προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο ΔΩΡΕΑΝ, με απόλυτη εχεμύθεια και χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, μια διαγνωστική μελέτη για τη διαπίστωση της «Υγείας» της οικογενειακής επιχείρησης και τη μέτρηση του προβλήματος της διαδοχής.
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο Δρ. Γεωργίου υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης γραπτών κανόνων που η οικογένεια θα πρέπει να θεσπίσει εγκαίρως, με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή σημερινών και μελλοντικών συγκρούσεων. Επιπλέον, και αναλύοντας το μοντέλο των τεσσάρων «ΔΕΛΤΑ»: Δημιουργία, Διαχείριση, Διαδοχή και Διαιώνιση, που έχουν δημιουργήσει με τον καθηγητή Κεφαλά, τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η διαδοχή δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά μια μακροχρόνια διαδικασία. Οπότε, σύστησε προς τους ιδρυτές και τους υποψηφίους διαδόχους οικογενειακών επιχειρήσεων να ξεκινήσουν τη διαδικασία της διαδοχής όσο το δυνατόν νωρίτερα και να συμμετέχουν σ’ αυτήν όλα τα μέλη της οικογένειας.
Εκείνο που είχε πολύ μεγάλη σημασία ότι αυτή την εκδήλωση την παρακολούθησαν καθισμένες δίπλα – δίπλα δύο γενιές. Η προηγούμενη που ετοιμάζεται να παραδώσει και η επόμενη που σε λίγο θα αναλάβει τα ηνία.
Στον εκπρόσωπο κάθε εταιρίας διανεμήθηκαν από δύο βιβλία που έχουν συγγράψει οι ομιλητές και έχουν σχέση με τα θέματα που ανέπτυξαν.
Το Δ.Σ. του ΕΛΣΕΤ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τις εταιρίες – χορηγούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Από τα μέλη χορηγοί ήταν οι Λόξας, Heidelberg, Lino, 3 print, Novacel, Omnicom, bel, και FlexoplatesPapadopoulos και από τις εταιρίες – μη μέλη οι UPM, Κορέτσης και Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και Πράξη. Επίσης ευχαριστεί την εταιρία NIKOLAOU FLEXOPLATES για τη δημιουργία του εικαστικού που προβαλλόταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και έγινε και το… γλυκό κάλυμμα της γενέθλιας τούρτας μετά το δείπνο.